رئیس سازمان فضایی کشور ازآغاز برنامه اعزام فضانورد ایرانی به فضا خبر داد و گفت: در حال حاضر اقدامات اولیه این برنامه شامل مراحل نیازسنجی و امکان سنجی انجام شده است که امیدواریم طی برنامه پنج ساله پنجم برنامه عملیاتی و مشخصی برای این پروژه اعلام کنیم.رضا تقی پور در گفت وگو با مهر پروژه های فضایی را از جمله پروژه های زمان بر دانست و گفت: چین و هند طی برنامه 15ساله موفق به ارسال انسان به فضا شدند و ما هم شرایط مشابهی را پیش بینی می کنیم و امیدواریم بتوانیم در زمان کوتاه تری به این هدف برسیم.
وی به برنامه های کشور در زمینه اعزام انسان به فضا اشاره کرد و افزود: در این زمینه اقدام به تدوین برنامه ای جامع کرده ایم و در این برنامه زیر سامانه های پروژه اعزام انسان به فضا و نقش و وظایف مراکز مختلف تحقیقاتی و دانشگاهی مشخص شده است. تقی پور با بیان این که تحقیقات وسیعی با همکاری مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها در این زمینه در دست اجراست، گفت: در حال حاضر اقدامات اولیه این برنامه شامل مراحل نیازسنجی و امکان سنجی انجام شده است ...
و امیدواریم با طرحی جامعی که در زمینه پروژه اعزام انسان به فضا داریم، بتوانیم در برنامه پنجم توسعه گام های خوبی را برای تعریف کامل پروژه و آماده سازی زیرساخت های لازم برداریم.
وی این پروژه را شامل بخش های مختلف از جمله ماهواره برها، قسمت های حمل محموله های فضایی و مسائل پزشکی در فضا ذکر کرد.تقی پور هم چنین با تاکید بر این که در این برنامه به پزشکی فضایی نیز توجه شده است گفت: عناوین زیر پروژه های پزشکی فضایی در برنامه تعریف شده است.
در این زیر پروژه ها به مواردی چون شرایط انسان برای اعزام به فضا، شرایط داخل فضاپیما، آموزش افراد، افزایش مهارت های انسان برای زندگی در فضا و دیگر شرایط مختلف فضایی اشاره شده است که در حال مطالعه، بررسی و تدوین در این زمینه ها هستیم.تقی پور تاکید کرد: این ها مراحلی است که کشورها برای اعزام انسان طی می کنند و ما نیز پس از طی این مراحل می توانیم نسبت به این امر اقدام کنیم. روز سه شنبه نیز نشریه معتبر نیوساینتیست با تشریح دستاورد علمی ایران در پرتاب ماهواره امید از اعزام فضانورد ایرانی به فضا در آینده خبر داده بود.معاون وزیر و رئیس سازمان فضایی ایران هم چنین از تدوین برنامه پنجم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور در حوزه فضا خبرداد.
به گزارش فارس به نقل از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، رضا تقی پور ضمن بیان این مطلب اظهار داشت :بر اساس این برنامه، تولید و ارائه تصاویر ماهواره ای اخذ شده از ماهواره های سنجش از دور به منظور بهره گیری در حوزه های تخصصی ادامه خواهد یافت.
وی با اشاره به دستاوردهای 30ساله کشور در حوزه فضایی تصریح کرد: طراحی و ساخت ماهواره های دانشجویی ، تحقیقاتی و همچنین ماهواره با مأموریت های ارتباطی و سنجش از راه دور، از جمله دستاوردهای حاصل شده به واسطه تلاش جوانان کشور است . تقی پور ادامه داد: از دیگر دستاوردهای به دست آمده طی این مدت می توان به راه اندازی پایانه های ماهواره ای در راستای اجرای برنامه های سازمان فضایی اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: «همکاری با کشورهای عضو کنفرانس اسلامی در راستای طراحی و تولید ماهواره های تحقیقاتی، عملیاتی»، «تصویب اساسنامه سازمان در دولت» و «تهیه و تنظیم سند ملی توسعه زیر بخش فضا» تلاش های عملیاتی شده دیگری است که در طول این مدت انجام شده است . رئیس سازمان فضایی با بیان این مطلب که تا کنون قراردادهای همکاری زیادی میان این سازمان با نهادهای دانشگاهی و پژوهشی کشور منعقد شده است، گفت: پژوهشکده تحقیقات فضایی نیز در همین راستا و به منظور برطرف کردن نیازهای علمی در بخش فضا تأسیس شده است.
وی تأکید کرد: برنامه جامع 10ساله کشور در حوزه فضایی نیز تهیه و تدوین شده است که ارسال ماهواره هایی مانند امید یکی از بندهای پیش بینی شده در آن محسوب می شود . رضا تقی پور اظهار داشت: حضور در فضا در برنامه جامع 10ساله فضایی کشور دیده شده که مطالعات لازم برای اعزام فضا نوردان ایرانی به فضا آغاز شده است . وی افزود: امیدواریم طی 3سال آینده، بهره برداری از ماهواره های ارتباطی متعلق به ایران برای برقراری ارتباطات مورد نیاز و ایجاد پوشش لازم تلویزیونی در مناطق مورد نیاز محقق شود.
جلایریان مدیر کل روابط عمومی سازمان فضایی ایران نیز در گفت و گو با خراسان با بیان این که فاز مطالعاتی برنامه اعزام فضانورد به فضا آغاز شده است، خاطرنشان کرد: در این زمینه همکاری وسیعی با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی خواهیم داشت، در این راستا برنامه جامع ایران برای اعزام فضانورد به فضا تدوین و نقش و وظایف دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی نیز تعیین و مشخص شده است.
وی با بیان این که در جریان این برنامه زیرپروژه های پزشکی نیز تعریف شده است، گفت: وقتی صحبت از موجود زنده و اعزام انسان به فضا مطرح می شود. به طور یقین بحث مداخلات پزشکی و مقوله تامین سلامت فضانوردان نیز در چنین شرایط خاصی مطرح و جزو اولویت های کار قلمداد می شود.بر همین اساس یکی از فازهای مطالعاتی ما در پروژه عظیم و حساس اعزام انسان به فضا، مقوله پزشکی فضایی خواهد بود ضمن آن که باید تاکید کرد که مقوله پزشکی فضایی بسیار جدید است و بر همین اساس نیازمند انجام مطالعات وسیعی است.
وی هم چنین با بیان این که آموزش و تربیت نیروی انسانی در بحث اعزام فضانورد به فضا یک ضرورت محسوب می شود، خاطرنشان کرد: این مهم اکنون در حال انجام است.وی در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال همکاری ایران با کشورهای دیگر در اعزام فضانورد به فضا گفت: ما محدودیتی در بحث همکاری و یا کمک گرفتن از کشورهای مطرح در این عرصه نداریم و در جریان این پروژه چنان چه ضروری به نظر برسد، زمینه این همکاری ها نیز ایجاد خواهد شد اما در حال حاضر برنامه ای برای این موضوع درنظر گرفته نشده است./ر.خراسان